integ century

Beszerzés raktározás

BESZERZÉS,

RAKTÁROZÁS

BETÁROLÁSOK
KITÁROLÁSOK
RAKTÁRKÖZI MOZGÁSOK
KÉSZLET INFÓ
LELTÁR
SELEJTEZÉS
KONSZIGNÁCIÓ
PDA KEZELÉS

Minden olyan esemény mikor áru érkezik a raktárba, az betárolás. Az árut át kell venni a betárolási helyen a fuvarozótól, majd bemozgatni egy raktári helyre. A raktárban tárolt készlet növekedése a betárolási folyamat végeredménye. Megrendelésből, kiforgatott árubeérkezést lehet képezni melyen már jól láthatók a rendelt/érkezett cikkek. Ekkor már csak a mennyiséget kell ellenőrizni, majd következhet az árú elhelyezése a raktárakban. Történhet irányítottan, ha dedikált helye van a beérkezett terméknek, de történhet káosz tárolás is, amikor magunk választjuk ki a raktár helyet. Történhet papír alapon betárolási utasítással, de előre PDA/Tablet felületre át küldött betárolási listával is.

Minden olyan esemény mikor áru távozik a raktárból, az kitárolás. Az árut ki kell mozgatni a raktári helyről a  kitárolási helyre, majd átadni a fuvarozónak. A raktárban tárolt készlet csökkenése a kitárolási folyamat végeredménye. A raktárban különböző betárolásokból származó és eltérő gyártási/lejárati dátumú készlettételek vannak különböző helyeken. Mikor az áruból ki kell tárolni, akkor az árura jellemző kiadási stratégia dönti el, hogy melyik betárolásból származó árut fogja a program a kitároláshoz rendelni. (FIFO, LIFO, speciális rendelés) Történhet irányítottan, ha meghatározott helyről tárolunk ki, de történhet káosz kitárolás is, amikor a raktáros választja ki a raktár helyet és onnan a terméket. Történhet papír alapon kitárolási utasítással, de előre PDA/Tablet felületre át küldött kitárolási listával is.

A raktári műveletek következményeként a készlet mennyisége nem változik, de valamilyen szempontból a készlettételeket és helyeket változtathatják. Viszont nem feltétlenül kötődnek sem betároláshoz, sem pedig kitároláshoz. Raktár rendezés, ilyenkor a raktárban tetszőleges helyek között lehet árut mozgatni. Logikusabb áru elrendezés, rend rakás a raktárban, esetleges téves pakolások javítása. Mint minden más árumozgatás természetesen ez is bekerül az áru mozgási naplóba és utólag ellenőrizhető, hogy ki/mit/mikor csinált: szolgáltatások végzése, mint a fóliázás, címkézés, de akár a leltározás is.

A raktárban jelenleg tárolt áruk összessége a készlet, ami időben változik, mivel minden betárolás végén készlettételek keletkeznek és minden kitárolás végén készlettételek szűnnek meg és kerülnek át a készlettétel forgalomba. A program nem töröl egyetlen készlettételt sem, még megszűnt tételek is a nyilvántartásban maradnak amiatt, hogy a készlet időbeni változását, azaz a forgalmat meg tudja jeleníteni. Természetesen a forgalmat jelentő készlettételeket tartalmazó régi tárolók is megtekinthetők a tároló forgalom listában. A raktárban valaha megfordult minden készlettétel összes adata lekérdezhető: mikor melyik betároláson érkezett, hol járt a raktárban, mikor melyik anyagmozgató pakolta vagy bontotta szét, mikor és melyik kitároláson ment ki.

A leltározás kezelése ideális esetben termelés és ki/be tárolás kizárásával történik. Nem kötelező a teljes raktárban egyszerre leltározni, de még a teljes utcában sem, lehet az utca csak néhány szintjén vagy helyén is.
A leltározás végrehajtása a terminálon történik (még papíron is történhet), ahol a raktár egy helyén beolvassa a helyazonosítót és megadja az ott lévő össze árufajtát és mennyiségét. A készlet eltérés egy helyen nem jelent feltétlenül leltár hiányt, előfordulhat, hogy valaki figyelmetlenségből a szomszéd polcra helyezte el az árut. Ilyenkor összmennyiségre meg van az áru, de lesz minimum 2 hely, az egyiken többlet, a másikon hiány jelentkezik.
A leltár eredményeként többlet vagy hiány bizonylatot lehet készíteni.

Kereskedelmi és gyártó folyamatok esetén előfordulhat, hogy a vevő már az újabb, váltó cikkszámot rendeli. Ilyenkor külső okokból, de akár szerződésből fakadóan felhalmozott készletek nem csökkennek le, hanem beragadt készletként nyomják a raktárkészletet. Abban az esetben ha már az Akciók sem segítenek és a folyamatainkban jól látható, hogy a jövőben már e terméket nem lehet értékesíteni, ekkor beszélünk selejtezésről. Rendszerünkben a selejtezés a raktári mozgások egyike lehetséges típusa, mely során a pénzügyi folyamatok támogatásával a kellő darabszámok véglegesen lekerülnek a készletről.

Rendszerünkben több fajta raktártípus megtalálható, ilyen a konszignációs (KONSZI) raktár is. Ennek alkalmazása akkor fordulhat elő általában, ha gyorsan forgó tételekről van szó, és szükséges azonnal készlet, de minőségügyi vagy bármilyen ok miatt csak a termék elkészültével, értékesítésével számlázza az árut a beszállító. Addig a saját raktárunkban készletezzük, természetesen alacsonyabb bekerülési, raktározási költségek mellett. Nagy előnye, hogy nem kell a beszállítóra várni, de hátrány is lehet, hogy a beszállító bármikor leltározhatja, ellenőrizheti készleteit.

Rendszerünkben a raktárközi, be és kitárolási mozgások az elmúlt években leginkább kézi, papír alapú utasításokkal történtek. Egyes cégek már áttértek a Tablet/PDA alapú mozgás kezelésre, mert ezzel csökkenthető a hibázási lehetőség, és a vissza kereshetőség is gyorsabbá válhat. A PDA –ba beépített vonalkód leolvasó segítségével ezek mellet a folyamatok is akár háromszorosára gyorsíthatóak, ezzel időt és munkaerőt spórolunk cégünk számára.